Van alle verschillende soorten glansmispels is de ‘Red Robin’ de meest bekende. Zo bekend dat er vaak niet eens meer wordt gesproken over een glansmispel of Photinia (de Latijnse naam van de plant), maar alleen “Red Robin” al voldoende is om te noemen. Waar komt deze populariteit vandaan? En wat moet je echt weten over deze plant? Wij vertellen het je graag.

Red Robin Glansmispel: een supermakkelijke plant

Een plant die nauwelijks eisen stelt, nauwelijks ziektes kent en nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Hier wordt natuurlijk iedereen enthousiast door! Daarbij is hij ook nog eens winterhard én wintergroen en verkleurt het blad schitterend van rood (in het voorjaar) tot groen. Het is niet gek dat deze nagenoeg probleemloze heester in steeds meer tuinen verschijnt.

Op welke plek komt de ‘Red Robin’ het beste tot zijn recht?

Iedere plant heeft een favoriete plek; daar heeft hij het het meest naar zijn zin en zal de plant dus ook op zijn mooist zijn. Voor de ‘Red Robin’ is dit een plekje in de zon of halfschaduw.
Qua grond stelt hij ook nauwelijks eisen; gewoon een plekje wat niet te nat en niet te droog is.

Kan de ‘Red Robin’ tegen wind?

Het blad van de ‘Red Robin’ is de mooiste sierwaarde van de plant: leerachtig en glanzend. Dit blad is alleen niet heel blij met veel wind. Een ‘Red Robin’ komt daarom het beste tot zijn recht op een wat luwe plek. Mocht jouw ‘Red Robin’ wel op een plek staan met veel wind, dan zul je wel aan de plant gaan zien dat het blad lelijker wordt. Ook kan het voorkomen dat – bij een strengere winter – er vorstschade optreedt in de vorm van ingevroren takken. Gelukkig is dit bij de ‘Red Robin’ niet heel erg: de plant zal weer opnieuw uitlopen.

Moet je een ‘Red Robin’ snoeien?

Het antwoord op deze vraag ligt aan de kweekwijze van jouw plant. Heb je jouw ‘Red Robin’ aangeplant als leiboom of als boom op stam? Dan zul je hem wel moeten snoeien om de vorm er in te houden. Bij de leiboom snoei je je boom in het vroege voorjaar terug tot op het frame. Bij een boom op stam houd je dezelfde periode aan en knip je de te lang geworden takken flink terug.
Als je jouw ‘Red Robin’ als haag hebt geplant, dan heb je de keuze uit één of twee keer per jaar snoeien. In maart doe je de hoofdsnoei; hierbij kun je de haag flink terug snoeien. In augustus kun je eventueel nog een vormsnoei toepassen; dan knip je alle te lang geworden takken terug. Heb je je ‘Red Robin’ als losse struik staan? Dan hoef je hem niet te snoeien. Maar het kan wel dus! Sowieso is dit een plant die snoei heel goed verdraagt; je kunt het eigenlijk niet verkeerd doen.

De ‘Red Robin’ als leiboom

Een leiboom wordt veelal geplaatst om een stukje privacy te genereren. Ook hiervoor is de ‘Red Robin’ perfect: de boom is wintergroen dus ook in de winter behoud je je privacy! En zeg nu zelf; welke leiboomsoorten ken je verder nog die zo’n mooie verkleuring van het blad laten zien? Bij Budgetplant leveren we de ‘Red Robin’ als leiboom in verschillende grootten. Van 2 meter hoog tot wel 3,5 meter hoog! Denk hierbij wel aan het volgende: een leiboom wordt nooit hoger dan hoe hij is op het moment van aankoop. Een leiboom koop je dus nooit “op de groei”.

Een leiboom maar dan rond: de ‘Red Robin’ op stam

Een ‘Red Robin’ op stam is als een leiboom zonder frame: de “bolle” variant dus! En of je nu op zoekt bent naar een kleine versie voor in een kuip op het terras, of naar een flinke bolboom van bijna 3 meter hoog: Budgetplant heeft voor jouw situatie de ideale ‘Red Robin’.

Ook schitterend: de ‘Red Robin’ als haag

Het houdt maar niet op met de mogelijkheden van deze plant; ook als haag is hij schitterend toe te passen. Als je hem als haag aanplant heeft hij wel wat meer vocht nodig dan wanneer hij ergens alleen staat. En wij raden aan je haag aan te planten met aanplantgrond voor hagen; zo geef je jouw ‘Red Robin’ haag de ideale start.

Help! Mijn ‘Red Robin’ wordt kaal!

De ‘Red Robin’ kent eigenlijk geen ziekten. Als jouw plant kaal wordt, of als het lijkt alsof hij zelfs dood gaat, dan ligt dat meestal aan de standplaats. Staat hij teveel in de schaduw? Probeer hem dan een plekje met wat meer zon te geven. Kan het zijn dat hij toch teveel wind vangt? Daar wordt de plant minder mooi van, dus misschien kun je hem verplaatsen naar een wat luwere plek?
Is je plant kaal na de winter? Het kan zijn dat er wat takken ingevroren zijn. Snoei dan in maart het dode hout van de plant af, dan zul je zien dat hij weer uit gaat lopen.

‘Red Robin’ kopen; online en offline

Mocht je het nog niet door hebben: ook wij zijn enthousiast over deze plant! Aangezien wij topkwaliteit tegen budgetprijzen willen leveren zijn wij op zoek gegaan naar de beste kwekers van de ‘Red Robin’. Gecombineerd met onze efficiënte verwerking en verzorging kunnen we jou kwaliteitsplanten leveren die veelal 10% tot 30% goedkoper zijn dan bij andere tuincentra. En of je ze nu via onze website koopt of in ons tuincentrum, dat maakt niets uit! Heb je nog vragen over de ‘Red Robin’of ben je op zoek naar een ander soort voordelige haagplant? Wij voorzien je graag van professioneel advies. Bel, mail of chat je ons?