Veranderingen in de herfst 

De herfst, een seizoen vol betoverende kleuren en veranderingen in het landschap. Als de zomer voorbij is en de dagen korter worden, ondergaat de natuur een opvallende transformatie. Een cruciaal aspect van deze verandering is het bladverlies bij de meeste bomen en planten. In deze blog nemen we je mee door het adembenemende herfstlandschap en vertellen we je meer over bladverliezende bomen en de kenmerken van dit natuurverschijnsel.

Waarom bladeren vallen 

In Nederland laten bijna alle bomen hun bladeren vallen in de herfst vanwege het gematigde zeeklimaat. Loofbomen zijn hier talrijk en elk jaar krijgen ze nieuwe bladeren, die ze vervolgens laten vallen in de herfst. Enkele bekende Nederlandse loofbomen zijn de berk, els, beuk, eik, wilg, linde en meidoorn, maar ook fruitbomen zoals de appelboom en perenboom.

Het proces van bladverlies heeft verschillende goede redenen. Het stelt bomen in staat om zich aan te passen aan de koude winters in Nederland, waarin het moeilijk is om water en voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Bladeren spelen een cruciale rol bij de verdamping van water via huidmondjes, maar in de winter kunnen bomen dit niet bijhouden en zouden ze uitdrogen. Door de bladeren af te werpen, voorkomen ze dit en kunnen ze overleven in droge periodes.

Bladeren zijn ook verantwoordelijk voor fotosynthese, waarbij zonlicht wordt omgezet in energie. In de herfst en winter, wanneer het zonlicht afneemt, wordt het voor bomen moeilijker om voldoende energie te produceren. Bladverlies stelt bomen in staat om hun energieverbruik te verminderen en zich voor te bereiden op een rustperiode tijdens de wintermaanden.

Veranderingen van kleur 

Het herfstlandschap wordt een prachtig schouwspel doordat de bladeren verkleuren als reactie op veranderingen in omstandigheden, zoals kortere dagen en koudere temperaturen. Veel bladeren krijgen eerst rood of oranje voordat ze vallen.

Enkele bomen met spectaculaire herfstkleuren zijn de amberboom, wiens bladeren verkleuren naar rood, geel, paars en oranje, en de Parrotia persica, ook wel bekend als de vlamboom, met zijn purperrode bladeren in het najaar.

Groenblijvende bomen 

Er zijn echter ook bomen die hun bladeren behouden in de herfst, zoals groenblijvende bomen. Deze boomsoorten zijn afkomstig uit warmere klimaten waar winters milder zijn. Enkele voorbeelden zijn de olijfwilg, Portugese laurier, steeneik en hulst.

Een andere groep bomen die het hele jaar door blad behouden zijn naaldbomen, zoals coniferen, dennen en cipressen. Hun naalden zijn bedekt met een waterdichte waslaag en bevriezen niet gemakkelijk, waardoor ze hun blad behouden.

Al met al zijn er veel bomen die geen bladeren laten vallen in de herfst. Het kiezen van de juiste boom voor je tuin hangt af van verschillende factoren, zoals gewenste grootte, vorm en groeisnelheid. Onze klantenservice staat klaar om al je vragen hierover te beantwoorden, zodat je misschien in de volgende herfst geen of minder herfstblad hoeft op te ruimen!

Bladhoudende bomen bieden het hele jaar door een groene aanblik en laten je niet in de steek met een kale tuin tijdens de winter. Deze bomen zijn ideaal als je wat extra privacy wilt creëren, aangezien ze gedurende de winter de inkijk in je tuin beperken.

Soorten groenblijvende bomen 

Een populaire groenblijvende boom met een gesloten kroonstructuur is de laurierkers, die in mei witte bloesemtrossen met een aangename geur draagt. De Valse tulpenboom, afkomstig uit Noord-Spanje, biedt jaarrond groenblad en bloeit in juni/juli met grote tulpvormige witte bloemen. De Olijfwilg geeft een zomers gevoel aan je tuin en vereist weinig onderhoud, terwijl de Portugese laurier hoogstam met zijn grijsgroene onderkant en donkergroene bovenkant een unieke uitstraling heeft.

Een steeds populairder wordende boom in Nederland is de steeneik, met zijn glanzende lancetvormige blad dat je tuin laat schitteren. En dan hebben we nog de coniferen, zoals de grove den, parasolden, cipressen en andere naaldbomen, die bekendstaan om hun dichte structuur en karakteristieke uiterlijk.

Naast deze bomen zijn er nog andere groenblijvende bomen, zoals de groenblijvende vruchtbomen, hagen en zelfs palmbomen, die het hele jaar door nieuwe bladeren blijven produceren vanuit het hart. Met zo'n gevarieerde keuze aan bladhoudende bomen hoef je je geen zorgen te maken over een kale tuin in de winter. Bovendien kunnen ze je privacy bieden en je tuin het hele jaar door een groene en levendige uitstraling geven. Dus maak je keuze en geniet van de betovering van de herfst en de schoonheid van bladhoudende bomen!
 

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel.