Heb je een tuin op het zuiden waardoor de zon op de warmste uren van de dag op je planten staat te branden? Dan doe je er goed aan om hier rekening mee te houden als je planten gaat aanschaffen. Planten die de volle zon niet fijn vinden gaan er troosteloos uitzien; het blad krult op en gaat slap hangen. Daar wordt niemand vrolijk van. We geven je hier wat voorbeelden van planten die juist floreren in de zon!

Wanneer spreekt men van een zonnige standplaats? 

Als de plek in jouw tuin waar je planten voor wilt gaan aanschaffen vijf tot zes uur zon per dag krijgt, is er sprake van volle zon. Is dat minder, dan spreken we van halfschaduw en kun je dus andere planten plaatsen. Gelukkig is er ook voor de volle zon volop keuze in vaste planten. 

Welke vaste planten kunnen goed tegen de zon? 

Het is onmogelijk om alle planten op te noemen die goed tegen de zon kunnen, maar we geven graag wat voorbeelden. Wat dacht je van de zonnehoed (Echinacea purpurea), Russische salie (Perovskia atriplicifolia) of duizendblad (Achillea millefolium)? Met deze planten geef je je tuin een ware kleurexplosie! 
Rozen worden ook blij van een plek in de zon, mits ze voldoende ruimte hebben. Zet rozen dan ook niet te dicht op andere beplanting. 

rozen in de volle zon

Vaste planten voor bloembakken in de volle zon 

Ook voor in bloembakken is keuze genoeg qua vaste planten. Bijvoorbeeld het kattenkruid (Nepeta) of Engels gras (Armeria maritima). Dit zijn relatief klein blijvende planten die bovendien niet veel verzorging vragen. Houd er wel rekening mee dat bloembakken die in de volle zon staan op de warme dagen soms wel iedere dag water nodig hebben. 

Vaste planten voor een border in de zon 

Vaste planten die in een border gezet worden kunnen wat hoger en groter zijn dan de planten die in een bloembak geplant gaan worden. IJzerhard (Verbena bonariensis) is een perfecte zonminnende borderplant die je kunt “weven” met de andere planten in je border. De prachtkaars (Gaura lindheimeri) is ook een aanwinst met een explosie aan bloemen! En de volgende plant heeft misschien niet zo’n mooie naam, schurftkruid (Scabiosa columbaria), maar is ook echt een mooie toevoeging voor in iedere border.  

ridderspoor in de volle zon

Vaste planten water geven in de zomer 

Planten die in de volle zon staan verdampen meer water via hun blad en hebben daarom ook vaker extra water nodig dan planten die in de schaduw staan. Wat is vaker? Het beste geef je je borderplanten bij aanhoudende droogte twee keer per week flink veel water. Je kunt beter af en toe veel water geven dan iedere dag een beetje; daar worden je planten sterker van! 
Als je bloembakken in de volle zon hebt staan zul je die wellicht iedere dag water moeten geven. De wortels van deze planten kunnen niet verder op zoek gaan naar water, ze zijn daarin volledig afhankelijk van jou.  

vaste planten water geven

Groot assortiment vaste planten voor in de volle zon 

Budgetplant heeft een groot assortiment vaste planten die geschikt zijn voor een plekje in de volle zon. Ook voor jou zit de perfecte plant er tussen! 
Bij iedere plant staat aangegeven of deze in de zon kan of niet. Mocht je er toch niet uitkomen, bel, mail of chat dan met ons. Of bezoek ons 45.000m2 grote tuincentrum, daar voorzien we je graag van professioneel advies!